Dawny dawny przepis, który znalazłam kiedyś w gazecie, spisałam i mam. Postanowiłam z niego skorzystać, babka okazała się wyśmienita w smaku.
Babka marmurkowa dwukolorowa nie tylko wygląda pięknie na świątecznym stole, jest pyszna. Babkę przygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc.
Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna!
Smacznego 😉
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka oleju
- cukier waniliowy opakowanie
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy
- lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub rozpuszczone pół tabliczki białej czekolady
- do ozdoby suszona żurawina, zamiennie inne bakalie
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję do nich mąkę i olej. Następnie mieszam z pianą z białek. Wszystko miksuję.
Formę na babę albo formę keksową wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
Wyłóż do formy 2/3 masy, do reszty dodaj kakao, wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę oleju lub mleka) i polej jasną masę, wyrównaj.
Piecz w temp. 180 C przez 75 minut, bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika.
Moja babka marmurkowa gotowa 🙂
Zgadzam się, że do babki idealnie pasuje lukier! Twoja wygląda cudownie, super wyrosła 🙂
Dziękuję, miło mi 😉