Biały barszcz

Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam!

Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny z kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania.

Smacznego 😉

Składniki:

  • 400 g żeberek
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana
  • połowa selera
  • ćwiartka kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, lubczyk suszony
  • woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan
  • zakwas, butelka, u mnie 500 ml barszczu białego z butelki
  • opcjonalnie: śmietana 18%

Przygotowanie:

Mięso myję, układam w garnku razem z obraną i przygotowaną włoszczyzną, zalewam zimną wodą, dodaję liście i ziele, zagotowuję. Zbieram szumowiny, przykręcam gaz, gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Dodaję zakwas, mieszam, doprawiam. Gdy chcę dodaję 2 łyżki śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *