Bigos staropolski z podgrzybkami i śliwkami

Każdy z pewnością zna i ma swój ulubiony smak. Ja wciąż eksperymentuję, uwielbiam każdą wersję bigosu. Podaję go z puree ziemniaczanym i pieczonym mięsem albo z chrupiącą bułką, którą maczamy w powstałym aromatycznym sosie.

Do bigosu zawsze się przygotowuję robiąc go duuuży gar, za każdym razem odgrzewany smakuje jeszcze lepiej. Można go wekować lub mrozić i wyjąć wtedy kiedy najdzie nas ochota 😉

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 0,4 kg kiełbasy toruńskiej – można zastąpić inną byle nie była sucha
  • 500 g mięsa wołowego
  • suszone śliwki – 2 garście przekrojone w pół
  • podgrzbki – 250 g
  • koncentrat pomidorowy 500 g
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • wg uznania – sól pieprz vegeta papryka słodka i ostra ziele angielskie kolendra liść laurowy

Przygotowanie:

Wlewamy do dużego garnka wodę i wkładamy płukaną raz i poszatkowaną kapustę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Dodajemy usmażoną na maśle kiełbasę i mięso wraz z cebulką. Doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat, dusimy.

20160927_193952

Na koniec dodajemy pokrojone w połówki śliwki i podgrzybki pokrojone w plasterki. Całość jeszcze gotujemy na małym ogniu, tak by wszystkie składniki połączyły się smakami.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.