Skip to content
  • Strona główna
  • Menu
    • śniadania
    • pieczywo
    • przekąski
    • dania mięsne
    • dania wege
    • zupy
    • pizza
    • pierogi, kluski, kopytka
    • placki, naleśniki, omlety
    • sałatki, surówki, dodatki
    • ryby i owoce morza
    • śledzie
    • napoje
    • pasztety i pieczyste
    • przetwory
    • sosy, dipy, pasty
    • Wigilia
    • Wielkanoc
  • Słodkości
    • ciasta
    • Ciasteczka, praliny
    • muffinki, babeczki
    • Pączki, drożdżówki
    • Desery, lody
    • torty
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Dla dzieci
  • Porady
    • gotowanie
    • pieczenie
    • smażenie
    • przyprawy i zioła
    • porządki
    • SPA domowe
    • inne
  • Recenzje
  • Współpraca
  • O mnie i o blogu
Zasmakuj Kuchni

Ciasto marchewkowe

30.06.2017
  • ciasta
  • polecane

Carrot cake – ciasto z tartą marchewką szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Bardzo proste w przygotowaniu.

Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu – jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach.

Podobne wypieki

W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte.

(kilka źródeł: Canada’s Best Carrot Cake with Cream Cheese Icing, Carrot cake history notes).

Składniki:

(na tortownicę o śr. 26 cm, używam także zamiennie prostokątnej blachy o wymiarach: 24 x 18)

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki, zależy od wielkości)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy + szczypta kardamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów włoskich – zamiennie orzechy laskowe, migdały
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie i pieczenie:

  1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
  3. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i szczyptę kardamonu (wersja opcjonalna). Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
  5. Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub dowolną polewą.

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga: Poezja smaku. Zrezygnowałam z cynamonu i przyprawy do piernika – dodałam łyżeczkę startej skórki z pomarańczy i szczyptę kardamonu. Zamiast szklanki oleju i szklanki cukru dodałam po 3/4 szklanki, choć liczmy się z tym, że słodkie i dobre nie zawsze znaczy fit;)

Rada: Zamiast mąki pszennej możecie użyć bezglutenowej.

Smacznego słodkiego zapomnienia:)

  • ciasta
  • ciasto marchewkowe
  • desery
1
  • INNE PRZEPISY KULINARNE ZASMAKUJ KUCHNI

  • Ciasto z rodzynkami i orzechami

    Ciasto z rodzynkami i orzechami

  • Ciasto kokosowe z dżemem

    Ciasto kokosowe z dżemem

  • Proste ciasto z powidłami

    Proste ciasto z powidłami

  • Ciasto z makiem

    Ciasto z makiem

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

  • Sernik puszysty z kajmakiem Helio

    Sernik puszysty z kajmakiem Helio

1 Comment

  • Jadwiga napisał(a):
    6 stycznia 2018 o 08:13

    Najlepsze!!

    Odpowiedz

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów. Anuluj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków Przepisy kulinarne Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl
  • Współpraca

    Jeśli jesteś zainteresowany współpracą zapraszam do kontaktu: anna.kater@zasmakujkuchni.pl

    Chętnie podejmę współpracę w zakresie:
    – przygotowania przepisu z wykorzystaniem produktu,
    – testowania i recenzji produktów, sprzętu kuchennego, akcesoriów związanych z tematyką bloga,
    – wyświetlania banerów reklamowych,
    – innych do uzgodnienia.
  • Ostatnie wpisy

    • Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege

      Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege

      25 kwietnia 2018
    • Smoothie bowl z mango z suszonymi śliwkami Helio

      Smoothie bowl z mango z suszonymi śliwkami Helio

      24 kwietnia 2018
    • Kacze udka ziołowe pieczone

      Kacze udka ziołowe pieczone

      24 kwietnia 2018
    • Kruche ciastka

      Kruche ciastka

      22 kwietnia 2018
    • Żelki

      Żelki

      21 kwietnia 2018
  • Polecane wpisy

    • Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym

      Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym

      28 listopada 2017
    • Omlet z serem i pomidorkami

      Omlet z serem i pomidorkami

      18 listopada 2017
    • Karpatka

      Karpatka

      14 listopada 2017
    • Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem

      Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem

      13 listopada 2017
    • Gołąbki z ziemniakami

      Gołąbki z ziemniakami

      16 października 2017
    • Pieczona dynia Hokkaido

      Pieczona dynia Hokkaido

      5 października 2017
    • Drożdżówki z dżemem

      Drożdżówki z dżemem

      25 września 2017
    • Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler

      Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler

      23 września 2017
    • Pieczone kacze udka

      Pieczone kacze udka

      19 września 2017
    • Chrupiące kopytka z papryką

      Chrupiące kopytka z papryką

      12 września 2017
    • Tort śmietankowy z powidłami Jamar

      Tort śmietankowy z powidłami Jamar

      7 września 2017
    • Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem

      Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem

      1 września 2017
    • Ratatouille (Ratatuj)

      Ratatouille (Ratatuj)

      19 sierpnia 2017
    • Placki ziemniaczane

      Placki ziemniaczane

      12 lipca 2017
    • Ciasto marchewkowe

      Ciasto marchewkowe

      30 czerwca 2017
    • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

      Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

      11 czerwca 2017
    • Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki

      Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki

      17 maja 2017
    • Spaghetti z passatą i bazylią

      Spaghetti z passatą i bazylią

      16 maja 2017
    • Cantucci z czekoladą

      Cantucci z czekoladą

      5 maja 2017
    • Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

      Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

      3 maja 2017
    • Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

      Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

      3 maja 2017
    • Potrawka warzywna

      Potrawka warzywna

      12 kwietnia 2017