Carrot cake – ciasto z tartą marchewką szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Bardzo proste w przygotowaniu.
Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu – jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta.
Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach.
Podobne wypieki
W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte.
(kilka źródeł: Canada’s Best Carrot Cake with Cream Cheese Icing, Carrot cake history notes).
Składniki:
(na tortownicę o śr. 26 cm, używam także zamiennie prostokątnej blachy o wymiarach: 24 x 18)
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki, zależy od wielkości)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy + szczypta kardamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów włoskich – zamiennie orzechy laskowe, migdały
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie i pieczenie:
- Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
- Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i szczyptę kardamonu (wersja opcjonalna). Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
- Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub dowolną polewą.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga: Poezja smaku. Zrezygnowałam z cynamonu i przyprawy do piernika – dodałam łyżeczkę startej skórki z pomarańczy i szczyptę kardamonu. Zamiast szklanki oleju i szklanki cukru dodałam po 3/4 szklanki, choć liczmy się z tym, że słodkie i dobre nie zawsze znaczy fit;)
Rada: Zamiast mąki pszennej możecie użyć bezglutenowej.
Smacznego słodkiego zapomnienia:)
Najlepsze!!