Dziś u mnie jedno z najprostszych i najszybszych ciast na jedną keksówkę. Aromatyczne ciasto z makiem, najlepsze do kawy, do popołudnia, na deser. Ciasto oprószam cukrem pudrem, można jednak podać go z polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami.
Ciasto z makiem pachnie aromatem pomarańczowym (można dodać skórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam 😉
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- połowa aromatu pomarańczowego lub kilka kropel
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 4 łyżki maku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy suche składniki, w oddzielnej misce mokre. Ubijamy wszystko kuchenną trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać 😉
- Mieszamy mokre i suche składniki, mieszamy.Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Czy zamiast maslanki mozna uzyc mleka lub kefiru?
Anno – możesz maślankę zamienić kefirem lub jogurtem naturalnym. Smacznego 🙂