Deser z galaretki i owoców

Taki deser możecie przygotować w szklankach, pucharkach, miseczkach. W przepisie użyłam suszonych owoców – żurawiny oraz świeżego banana. Jeśli chcecie możecie użyć świeżych malin, truskawek, moreli, dodać mielone orzechy, inne suszone owoce. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje.

Składniki:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki suszonej żurawiny lub wedle uznania
  • 1 banan

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowuję, zdejmuję z ognia i wsypuję szybko galaretkę, mieszam (nie gotuję) i odstawiam do ostygnięcia.
  2. Do pucharków / szklanek / miseczek wsypuję żurawinę, po kilka talarków banana, zalewam galaretką, leciutko mieszam.
  3. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Gotowe posypuję dodatkowo suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *