Deska serów

Kto nie zna deski serów niech czyta, przygotowuje, próbuje! Naprawdę warto!

Wspólne biesiadowanie, celebrowanie każdej z chwil przy dobrym jedzeniu w dobrym towarzystwie to sukces na każdej imprezie 🙂

Deska serów to rozmaitości, przekąski serowe serwowane z różnego rodzaju wędlinami, warzywami, owocami, orzechami, bakaliami… Deskę serów uwielbiam serwować na domówkach, dlaczego? Każdy sięga po to co lubi, to takie ciekawe rozwiązanie domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje 😉

Dziś pokażę Wam najczęściej serwowaną u mnie deskę serów, podpowiem co można dorzucić, taka deska serów zawsze wygląda inaczej, inspiruję się tym co mam, także od preferencji gości. Wybieram dobrej jakości produkty.

Polecam deskę serów, podaję ją na drewnianej desce, dekoruję winogronami, układam na niej zgrabnie (to zawsze przemyślana strategia 😉 ) sery i inne przekąski. Deska serów poleca się na imprezę!

DESKA SERÓW

 

 

Sery

Wszelkiego rodzaju sery pleśniowe, z pleśnią niebieską, wszelakie gatunki serów miękkich i twardych, ser typu brie, ostre i delikatne w smaku sery żółte, owczy słony, kozi ser – ten z pieprzem lub bez, słodkie sery krowie, z ziołami, pieprzem, papryką lub bez. Z serów żółtych podaję najczęściej Morski, Edamski, Tylżycki, Gouda. Układam je w roladki.

Wędliny

Wszelkie suszone wędliny, te dojrzewające, sprawdzą się kabanosy, mini kabanosy, kiełbaski, szynka dojrzewająca, salami na ostro, z papryką lub pieprzem, różnego rodzaju dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny.

Oliwki

Są celowo wymienione oddzielnie, bo bez nich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne.

Orzechy

Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone.

Suszone owoce

Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele.

Ciasteczka, praliny

Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie osoby znam 😉

Owoce

Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe.

Warzywa świeże

Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski.

Warzywa marynowane

Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej.

Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy.

Dipy, pasty, pesto

Domowej roboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka, hummus, guacamole, pesto czerwone, zielone. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się z bułeczkami i rozmaitymi rodzajami pieczywa.

Pieczywo

Jak pasty i dipy to koniecznie coś co można w nich maczać. Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha!

Wino

Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz inne pij na zdrowie!

Niezależnie co wybierzecie, jak skomponujecie swoją deskę serów na pewno zabawa się uda! Liczy się smak i dobre towarzystwo! Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Deska serów”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.