Domowy jogurt truskawkowy

Dziś na drugie śniadanie domowy jogurt ze świeżych truskawek. Wystarczy jogurt, truskawki i blender, jeśli chcemy uzyskać większe kawałki owoców wyczuwalnych podczas jedzenia wystarczy widelec (rozgniatamy owoce, mniej mycia).

Taki domowy koktajl owocowy jest zdrowy, pożywny i może zostać zrobiony z dowolnego nabiału – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, mleka oraz z owoców, na jakie tylko mamy ochotę – z bananów, kiwi, moreli, jabłek, gruszek oraz szczególnie w letnie dni z sezonowych owoców, jak truskawki, maliny, agrest, czereśnie, porzeczki, poziomki, itp. Dla ochłody można dodać kostki lodu, posypać gotowy jogurt amarantusem, orzechami lub płatkami migdałów.

Choć sezon kusi i często wracamy z zakupów z siatkami sezonowych owoców to taki domowy jogurt zasmakuje także z mrożonych owoców. A takimi, na szczęście możemy cieszyć się cały rok.

Jogurty owocowe, na które często mam ochotę mają na opakowaniach zbyt długi skład, zdecydowanie są tam zbędne dodatki. Dlatego wystarczy chwila pracy w kuchni, chwila poświęcenia dla zdrowia, a zyskamy na smaku i właściwościach takiego owocowego jogurtu. Nam to pasuje! Nie dosładzam gotowego jogurtu, ale zdanie pozostawiam do Waszej dyspozycji.

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • spora garść truskawek

Przygotowanie:

Jogurt wlewamy do blendera. Umyte truskawki kroimy na pół i dodajemy do jogurtu, miksujemy, gotowe:)

Świetnie smakuje także z maślanką z dodatkiem kawałków banana.

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *