Dorsz w chrupiącej panierce

Kawałki filetów z dorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany aromat daniu.

Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek.

Składniki:

  • 475 g filetów z dorsza ze skórą
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • filety myjemy, osuszamy dobrze, kroimy na większe kawałki;
  • w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy przyprawy;
  • na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą, na oko;
  • filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku, potem w bułce i smażymy na rozgrzanym maśle.
  • Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *