Kawałki filetów z dorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany aromat daniu.
Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek.
Składniki:
- 475 g filetów z dorsza ze skórą
- bułka tarta
- 2 jajka
- do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
- masło klarowane
Przygotowanie:
- filety myjemy, osuszamy dobrze, kroimy na większe kawałki;
- w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy przyprawy;
- na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą, na oko;
- filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku, potem w bułce i smażymy na rozgrzanym maśle.
- Smacznego 🙂