Frytki z batatów

Frytki z batatów to świetny dodatek do dań obiadowych, kotletów drobiowych, potraw z ryb. Śmiało podasz je do mięsa z grilla lub ot tak, same posypane ziołami z ulubionym dipem. Do pysznych i chrupiących frytek pasują sosy na bazie pomidorów, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp, jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół (natki, koperku, kolendry) lub zwyczajnie ketchup. Poniżej przepis na dwie wersje frytek z batatów: smażone i pieczone oraz wiele porad. Zapraszam po niezwykle prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie domowych frytek, czyli smaczną przekąskę.

SKŁADNIKI:

  • 2 bataty
  • słodka i ostra papryka, sól, pieprz
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • kostki lodu

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obierz, umyj i pokrój w cienkie długie frytki. Możesz kroić je wzdłuż dłuższej części (powstaną długie frytki) lub – jak ja – w poprzek (ta wersja bardziej podoba się moim dzieciom – frytki są na „jeden kęs”). Pokrój je wtedy w poprzek dłuższej części w plastry i krój na podobnej wielkości słupki.

Ważne, aby frytki były podobnej grubości i długości. Wtedy masz pewność, że usmażą lub upieką się równomiernie.

Aby pozbyć się nadmiaru skrobi z ziemniaków przepłucz je pod bieżącą zimną wodą dwa razy. Następnie włóż je do miski, zalej zimną wodą, dodaj kilka kostek lodu i odstaw na 40 minut. Po tym czasie umieść je na ręczniku papierowym i osusz. Teraz możesz zacząć smażyć lub piec frytki. Przeczytaj dalej jak postępować w przypadku pieczenia i smażenia frytek z batatów.

Frytki pieczone

Tak przygotowane frytki ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika, tak by się ze sobą nie stykały. Polej je olejem – około 6-7 łyżek wystarczy. Następnie posyp mieszanką przypraw oraz 1 łyżką skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, nie sól. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie „oblepiły” frytki.

Porada. Frytki przed pieczeniem możesz także posypać suszonymi ziołami takimi jak oregano, lubczyk, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, gotową mieszanką przyprawy curry. Dodatkowego aromatu nadasz obsypując je przed pieczeniem suszonym czosnkiem lub gotową mieszanką „czosnku staropolskiego”. Jeśli chodzi o pieprz. Posyp je zwykłym czarnym, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Możesz zastąpić go pieprzem kolorowym, cytrynowym, ziołowym.

Ustaw piekarnik na 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frytki piecz przez około 25 minut. Możesz je w połowie pieczenia ostrożnie przekręcić na drugą stronę, jednak nie ma takiej potrzeby. Pod koniec pieczenia zwiększ nieco temperaturę lub ustaw funkcję grilla albo termoobiegu. Frytki ładnie przypieką się z wierzchu, będą jeszcze bardziej chrupiące. Uważaj jedynie, by za bardzo ich nie przypiec.

Upieczone frytki od razu wyjmij z piekarnika, posyp solą lub solą gruboziarnistą. Świetnie smakują skropione delikatnie sokiem z cytryny lub limonki.

Frytki smażone

Gotowe i osuszone ręcznikiem papierowym cząstki ziemniaków usmaż partiami w rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Możesz usmażyć je na szerokiej patelni, w garnku, frytkownicy na głębokim oleju. Frytek smażonych niczym wcześniej nie przyprawiam. Usmażone warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po usmażeniu posyp je solą, nawet gruboziarnistą. Możesz sięgnąć po własną kompozycję przypraw: szczypta mielonego chili, oregano, słodka papryka, lubczyk, sól, zioła prowansalskie. Taką mieszanką posyp usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu frytki.

Gotowe frytki z batatów posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Frytki z batatów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *