Grzanki w jajku

Grzanki w jajku to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Są idealne na ciepłe śniadanie. Na proste grzanki w jajku jest mnóstwo możliwości. Podasz je z wieloma dodatkami: warzywami, wędlinami, serami.. w wersji wytrawnej lub na słodko, polane miodem, posmarowane dżemem. Sprawdzi się tu idealnie dżem cukiniowo-ananasowy. Smakują do kubka kakao, kefiru lub maślanki posmarowane domowymi pastami, np. pastą z tuńczyka, kremową pastą jajeczną, z twarożkiem, makrelą. To super grzanki do sałatek. Grzanki w jajku smakują z pesto, tapenadą lub hummusem. Stanowią super ciepły dodatek pieczywa do jajecznicy czy jajek ugotowanych na miękko. Tutaj sprawdzisz jak ugotować jajka na miękko. Poniżej opis wykonania oraz porady z czym podawać grzanki w jajku.

SKŁADNIKI:

  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka
  • garść drobno posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Pieczywo kroję na lekko skośne kromki.

W misce roztrzepuję widelcem jajka, solę i pieprzę.

Porady.

  • Do roztrzepanych jajek możesz dodać 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku. Grzanki nabiorą delikatnego czosnkowego aromatu.
  • Jeśli chcesz urozmaicić smak jajecznej panierki dodaj do niej mielone przyprawy: oregano, słodką lub ostrą paprykę, zioła prowansalskie, lubczyk..

Kromki obtaczam w jajku z obu stron.

Bułki w jajku smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.

Porada. Jeśli chcesz otrzymać grzanki z dodatkami to usmaż je z jednej strony, następnie przekręć na drugą stronę i posyp serem, ułóż plastry mozzarelli, szynki, posiekanych warzyw (papryka, cukinia, pomidorki, cebulka..) i smaż na małej mocy palnika do rozpuszczenia serów.

Grzanki w jajku podaję od razu, choć zimne też smakują.

Grzanki w jajku podaję ze świeżym pomidorem, ogórkami, posiekanym awokado. Świetnie smakują posmarowane pastami warzywnymi, jajecznymi lub rybnymi. To super dodatek do jajecznicy, jajek na miękko, serów i wędlin.

Grzanki w jajku podasz do ugotowanych lub smażonych parówek, kiełbasy, szakszuki lub warzywnych szaszłyków.

Grzanki w jajku z dodatkiem siekanego szczypiorku lub bazylii to idealny dodatek do pomidorów krojonych z cebulką.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Grzanki w jajku”

  1. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Sama często robię grzanki, kiedy zapomnę kupić świeże pieczywo a na półce są tylko czerstwe bułki. Polecam też grzanki w wersji na słodko z miodem lub dżemem 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *