Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze 😉 ) z makaronem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- spora garść mrożonej marchewki w kostce
- spora garść mrożonego zielonego groszku
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- słoik sosu słodko-kwaśnego
- 2 cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory z zalewy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso.
Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, wlewam sos, doprawiam. Gotowe! 🙂 Podaję od razu.