Jak przygotować domowy sos winegret?

Jest niezastąpiony w sałatkach, każdy go zna 🙂 Jego przygotowanie zajmuje chwilę a składem przewyższa te ze sklepowych półek. Można przygotować sos winegret także z dodatkiem musztardy. Najważniejsze w nim są proporcje i dokładne wymieszanie składników.

Składniki:

  • dobra oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki wlewam łyżkę octu winnego i dokładnie mieszam z solą i pieprzem. Następnie dolewam trzy łyżki dobrej oliwy z oliwek, mieszam dokładnie trzepaczką do jajek. Podawaj od razu do sałatki, jeśli chcesz go użyć później wymieszaj go ponownie, gdyż składniki się rozdzielą.

Jeśli chcesz możesz dodać do oliwy z oliwek także sok z cytryny lub musztardę. Jest wspaniały!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.