Jeśli zdarzy Wam się sypnąć zbyt dużo soli do zupy to ruszam z wpisem na ratunek 😉 Jest na to kilka sprawdzonych rad, które uratują smak przesolonej zupy. Jak widać, nie ma sytuacji bez wyjścia 😉 Poniżej kilka porad jak uratować przesoloną zupę.
Jak uratować przesoloną zupę?
- jeśli zupa nie zbyt mocno przesolona dolewamy wodę / bulion, ale ostrożnie tak by nie zrobić wodnistej bez smaku zupy;
- dorzucamy więcej warzyw;
- jeśli nie jest zbyt mocno przesolona dodajmy śmietanę 18% lub słodką śmietankę 30%, ew. mleko;
- dodajemy kromkę suchego pieczywa, chleba, która wyciągnie sól z zupy;
- dodajemy białe warzywa do zupy, pamiętajmy że dodając ziemniaka zupa zmętnieje. Jak to zrobić? wkładamy do zupy 2 średniej wielkości surowe i obrane ziemniaki, gotujemy je w zupie przez do 15 minut, po czym je wyjmujemy. Ziemniaki działają jak gąbka, która – podobnie jak kromka chleba – wyciągnie z zupy nadmiar soli.
- woreczek ryżu – postępuj podobnie jak z ziemniakiem. Do garnka z zupą wrzuć woreczek ryżu i gotuj przez ok. 10 minut.
- białko z jajek – oddziel żółtko od białka i wrzuć samo białko do zupy. Białka ścinając się, wchłaniają sól. Gotuj przez chwilę zupę z białkami, zbierz je łyżką cedzakową i gotowe!