Dziś wpis o tym jak wybrać dobrą czekoladę, do jedzenia, do dodatków kulinarnych, ciast, polew. Czekolada wykorzystywana jest szczególnie w cukiernictwie, niezbędna gdy dopada nas mały spadek cukru we krwi 🙂 Jaka jest najzdrowsza czekolada? Po jaką warto sięgać? Przeczytajcie poniżej.
Jak powstaje czekolada?
Czekolada wytwarzana jest z miazgi z uprażonych i poddanych fermentacji ziaren kakaowca, którą miesza się z tłuszczem. W masowej produkcji jest to tłuszcz roślinny, w czekoladach lepszych marek – masło kakaowe. Jeśli liczymy na wyśmienity smak, który na długo zapamiętamy, zwróćmy uwagę na skład czekolady zanim zabierzemy ją do domu 🙂
Czekolada naturalna
Zawiera od 34 do 60% masy kakaowej – im jest jej więcej, tym lepsza czekolada. Czekolady naturalne dzielimy na:
- czekolady deserowe – zawierają do 70% kakao
- czekolady gorzkie – zawierają ponad 75% kakao.
Czekolada mleczna
Taka czekolada ma w składzie między 30 a 40% kakao i aż do 50% cukru. Dobre czekolady mleczne nie powinny zawierać tłuszczów roślinnych.
Ja wybieram czekolady gorzkie, które mają ponad 85% kakao – są wspaniałe, dla mnie w punkt! Nadają się do schrupania, do polewy czekoladowej i gorącej czekolady ze śmietanką 🙂