KACZE UDKA ZIOŁOWE PIECZONE

Kacze udka pieczone w delikatnych przyprawach i miodzie to idealny pomysł na danie obiadowe dla rodziny, ważną uroczystość, na weekend. Kaczkę możecie podać z potrawami z ziemniaków, np. puree lub ziemniakami tłuczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Dodatkami mogą być konfitury wszelakie, żurawina, borówka do mięs, jarzębina ze słoika, a także chutney (np. z jabłek, żurawiny, mango) lub sos chrzanowy.

SKŁADNIKI:

  • 4 kacze udka
  • sól, kolorowy pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk, majeranek, suszony czosnek
  • 4 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Udka myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam je w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i posypuję przyprawami Dokładnie wmasowuję powstałą marynatę w mięso i odstawiam na noc do lodówki, pod przykryciem.

Następnego dnia mięso polewam miodem (po łyżeczce na udko), przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. Po chwili przekręcam na drugą stronę, ponownie układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały z patelni sos.

Kacze udka piekę w temp. 160 st. C przez ok. 2 godziny – na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Układam je skórą do góry.
Co ok. 30 minut podlewam udka sosem powstałym podczas pieczenia z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą dodatkowo soczyste i aromatyczne. Nie trzeba przekręcać mięsa.

Na początku piekę udka ok. 40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową lub pokrywką od naczynia), następnie zdejmuję pokrywkę i piekę do miękkości mięsa. Nie jest to jednak konieczna czynność.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “KACZE UDKA ZIOŁOWE PIECZONE”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *