Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką.
Składniki:
- 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g
- spora garść mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sos słodko-kwaśny Jamar 520 g
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 ostra papryczka, może być pół
- sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę.
W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni wraz z dodatkami i olejem, mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut. Podaję.
Czym mogę zastąpić kiełbasę? Jakie mięso pasuje?:) nie przepadam za kiełbasą..
Sylwio,
z powodzeniem zastąpisz kiełbasę piersią lub soczystymi udami kurczaka. Pasuje także mięso mielone – dodaj wtedy czarne oliwki i kukurydzę, będzie pysznie! 😉 oraz wersja wege – więcej warzyw, jak cukinia, pomidory, pieczarki, bakłażany, fasolka szparagowa. Smacznego 😉