KIEŁBASA Z PIECZARKAMI I CHILI (do klusek, kasz, makaronów)

Pomysł na obiad. Jeśli zostały Wam kopytka albo kluski śląskie i nie macie pomysłu jak je podać to polecam smażoną kiełbasę z pieczarkami i cebulą na ostro. Taki farsz z patelni możecie podać także z kaszą, ryżem lub makaronem, posypać tartym serem, udekorować natką lub bazylią. To danie, które wykonacie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Zamiast pieczarek można dodać cukinię, paprykę, bakłażana, będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 190 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 duże pieczarki
  • ½ papryczki chili
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek
  • olej do smażenia

Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich, ryż, kasza lub makaron.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiełbasę, obraną cebulę, umyte pieczarki i chili kroję w kostkę lub piórka, talarki.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję cebulę i chili. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję pieczarki, przyprawiam. Smażę kilka minut, mieszam.
  3. Na końcu dodaję kopytka i jeszcze chwilę podsmażam do połączenia składników.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *