Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone przygotowuję najczęściej z połączenia mięsa wieprzowego i wołowego lub jedynie z mięsa indyczego.

Oprócz tradycyjnych z cebulką, bułką i rosołem przyrządzam także:

– kotlety mielone z papryką i serem lub oddzielnie,

– kotlety mielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem,

– kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem,

– kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką,

– dziś kotlety mielone z pieczarkami.

Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty i suszonych grzybów, polecam!

Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami.

Składniki:

• 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub drobiowego)
• 250 g pieczarek
• 2 duże cebule
• 2 jajka + opcjonalnie 1/4 szklanki rosołu lub gazowanej wody
• 4 łyżki bułki tartej, mąki kukurydzianej, pszennej lub mąki bezglutenowej
• sól, pieprz, szczypta lubczyku
• olej

Przygotowanie:

W misce łączę mięso z podsmażonymi wcześniej na oleju drobno posiekanymi pieczarkami i cebulą. Dodaję jajka, opcjonalnie rosół lub wodę, przyprawiam.

Formuję nieduże kotlety, lekko spłaszczam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtoczone w bułce tartej.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.