Kotlety schabowe z serem

Kotlety schabowe to jedne z lepszych propozycji obiadowych na weekend. Podaję je najczęściej w niedzielę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub puree z koprem i surówką, buraczkami lub bigosem (wersja zimowa). Zapraszam po sprawdzony przepis na schabowe z serem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu z kością
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • do smażenia smalec

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, kroję w plastry, rozbijam dobrze tłuczkiem na cieńsze plastry, solę, pieprzę. Moczę je przez kilka godzin w mleku.

Przed smażeniem mięso moczę w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę na rumiano z obu stron na smalcu, pod koniec na jedną ze stron układam plaster sera, by lekko się roztopił.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *