Kruche babeczki z kremem i owocami

Dziś u mnie kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – pycha! Idealne dla rodziny i dzieciaków, są bardzo kruche, krem delikatny a owoce – układajcie najlepiej te sezonowe, aczkolwiek wszystkie się nadają.

Można posypać gotowe babeczki tartą czekoladą lub wiórkami czy prażonymi orzechami – uwielbiam!

Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam!

U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie około 24 cm, jak w oryginalnym przepisie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 1 żółtko

Składniki na krem:

  • 120 g masła
  • 1 budyń waniliowy z cukrem (60g)
  • 1 łyżeczka z soku z cytryny

Dodatkowo:

  • owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane)
  • galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce.
  • Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki.
  • Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
  • Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia.

Przygotowanie kremu:

Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu, zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny.

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz.

Przepis znalazłam, przygotowałam i zasmakowałam tutaj. Dodałam tartą skórkę pomarańczową i owoce od siebie 😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *