Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

Bez dodatku proszku do pieczenia, bardzo maślane i … czekoladowe. Obowiązkowe w niedzielny poranek do kubka gorącej kawy. Od razu dzień smakuje inaczej! Jeśli dodamy do takiego obrazu słowika za oknem, gorące słońce wychodzące zza bzu i wspaniałego kompana (koniecznie!) to udany dzień murowany!

Dodatki? Użyłam gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę imbiru, skórki pomarańczowej, cukier puder, wersja korzenna też się sprawdzi, w kuchni poczujecie zapach pierników… A może po prostu Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no…

Sposobów jest wiele. Jedno jest pewne – ciasteczka są kruche, maślane, delikatne – czego można chcieć więcej gdy ma się ochotę na słodkie małe co nieco?! Po prostu pychaaaa!

Składniki:

  • 200 g miękkiego dobrego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżki białego drobnego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 gorzka czekolada

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  2. Masło z cukrem ucieramy szybko na jasną masę (malakserem, mikserem) dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę. Ucieramy dalej.
  3. Teraz trzy sposoby: – z ciasta wykrawamy fantazyjne wzory gotowymi foremkami; – przekładamy do rękawa cukierniczego lub formujemy kulki ręcznie i lekko je spłaszczamy przed pieczeniem. Co wolicie, smak pozostaje ten sam:)
  4. Jeśli masa będzie się zbytnio kleić można lekko podsypać mąką.
  5. Pieczemy ok. 10 minut. Studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej.

 

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga: W kuchni bez dubli, Mariety Mareckiej. Zmodyfikowaniu uległo:

  • nie dodałam esencji waniliowej tylko łyżeczkę aromatu pomarańczowego,
  • zamiast cukru pudru użyłam gorzkiej czekolady do polania ciasteczek oraz
  • zamiast 5 łyżek cukru trzcinowego użyłam 3,5 łyżki drobnego białego cukru.

Zmianie uległ także kształt, w oryginalnym przepisie ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia kształtne kruche ciasteczka, ja powycinałam z nich ozdoby. To jaki będą miały kształt Wasze ciasteczka zostawiam do Waszej kulinarnej słodkiej fantazji 🙂

4 odpowiedzi na “Kruche ciasteczka maślane z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *