Kurki smażone z cebulą i chili

Na myśl o kurkach od razu słyszę w kuchni jajecznica! Nikt takiej sezonowej na śniadanie nie odmówi! Jest pyszna i już.

Gdy już wpadną w Wasze ręce kurki pamiętajcie, że można z nich wyczarować wiele dań, przekąsek, przystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ:

– smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym,

– podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs,

– pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach,

– kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów,

– jako główny składnik zup i sosów,

– kurki marynowane,

– jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany,

– risotto z kurkami,

– zamknięte z mięsem w placku calzone,

– smażone z dodatkami i podane z kaszą, makaronem, na kanapce,

– w omletach, plackach, minifritatach,

– podsmażone z cebulą podane na kanapce, z dodatkami takimi jak chili, kolendra, pietruszka,

– podsmażone z cebulą i świeżą papryką.

Takie smaki i pomysły przychodzą mi na myśl, takie znam i pamiętam z domu bądź imprez.

Jak się okazuje takie kurki to kopalnia kulinarnych pomysłów! I dobrze, są wyśmienite! 🙂

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka pokrojonej w kostkę chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • do podania natka pietruszki

Przygotowanie:

Oczyszczanie kurek na kilka sposobów: myję dokładnie pod bieżącą zimną wodą, dodatkowo lekko szczotkuję pędzelkiem w zakamarkach lub umieszczam kurki w misce, solę je, następnie zalewam wrzątkiem – w ten sposób ziemia i inne zanieczyszczenia opadają na dno. Przy ostatniej metodzie w razie koniecznej potrzeby można je na łyżce cedzakowej lekko opłukać wodą, by pozbyć się ziemi. Kurki wyjmuję łyżką cedzakową, osuszam dobrze na papierowym ręczniku. Kurek nie kroję, zostawiam w całości, chyba że większe kurki, wtedy kroję na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewam olej z masłem. Podsmażam na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, czosnek i chili, zajmuje mi to kilka minut na małym ogniu. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję kurki, przyprawiam, smażę około 10 minut.

Podaję na kanapce lub z makaronem posypane natką pietruszki.

Takie smażone kurki to świetna baza dla kurek w śmietanie (wystarczy dodać śmietanę) lub jajecznicy ze szczypiorem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.