Łatwe ciasto z agrestem

Łatwe ciasto z agrestem posypane cukrem pudrem – bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto dziś u mnie, zapraszam i życzę smacznego! 😉 U nas znika dość szybko jeszcze ciepłe, jest boskie, miękkie i lekkie, często też obdarowuję nim znajomych, doceniają każdy kęs 🙂

Weź kubek ulubionego napoju, zrelaksuj się i zasmakuj aromatycznego waniliowego ciasta z agrestem. Jest pysznie! 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • spora garść umytego i oczyszczonego agrestu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Formę, dokładnie tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest.

Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.