Leczo, ragout z kiełbasą

Leczo już chyba zna każdy, bynajmniej w mojej rodzinie. Znamy, lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa.

Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz.

POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego 😉 Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza 🙂

Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj  mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO 🙂

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 500 ml passaty
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu
  • 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy
  • oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw
  • słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania
  • opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku

Przygotowanie:

Warzywa myję, kroję w kosteczkę.

Na oliwie podsmażam, szklę posiekaną niezbyt drobno cebulę, dodaję paprykę, chwilę przesmażam razem. Dodaję pomidory i duszę do miękkości.

Dodaję passatę, koncentrat i opcjonalnie bulion, mieszam, przyprawiam i duszę jeszcze chwilę do połączenia smaków.

Podaję gorące.

 

Jedna odpowiedź do “Leczo, ragout z kiełbasą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.