Apetyt na makaron mamy zawsze:) Tak więc powstała kolejna kombinacja produktów, które razem z makaronem tworzą smaczne i jednogarnkowe danie. I szybkie! A to lubimy:)
Aromaty ziół, świeżych pomidorów, śmietanki (która jest świetnym dopełnieniem dania), no i mięsa które przeleżało kilka godzin w marynacie – jak zawsze – są niezastąpione. Mogłabym takie dania jeść o każdej porze dnia i .. nocy:)
Do tego danie nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków, więc każdy może je w mig przygotować (nie licząc marynowania mięsa jeśli się zdecydujecie – a warto warto:). Liczy się aromat i smak dania. A ten dodatkowo wzbogacony jest grubiej tartym parmezanem i zieleniną – natką pietruszki (spokojnie możecie zastąpić innym zielonym smacznym i zdrowym czymś).
Makaron (także!, jak miło) możecie zastąpić bezglutenowym, nawet ryżem lub kaszą – dowolność. Sprawdzą się też inne kształty makaronów, np. penne, kolanka, nawet spaghetti (tylko wtedy mięso lepiej pokroić na drobniejszą kostkę lub zastąpić mielonym, dodać cukinię, powstaje właśnie nowe danie 😉
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 1 mniejsza pierś z kurczaka
- sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra
- mały kubeczek śmietanki 30%
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i innych, kroimy w kostkę, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy, dobrze obtaczamy mięso, zostawiamy na kilka godzin (można też od razu).
- Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę – dwie oliwy, podsmażamy cebulę wraz z suszonym pomidorem, gdy zmięknie cebulka wrzućcie świeżego pomidora, przyprawcie lekko lubczykiem.
- Dodajcie do warzyw na patelni mięso, smażcie do usmażenia mięsa, dodajcie śmietankę i makaron. Możecie też oddzielnie ułożyć makaron, który potem zalejecie mięsnym sosem – ja tak czasem robię.
- Podawajcie posypane parmezanem i natką.