Spaghetti z mięsem mielonym i kaparami

Proste i smaczne danie z makaronem, które zawsze sprawdzi się na obiad. Makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. To danie, które przygotujesz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników.

Spaghetti z mięsem mielonym i kaparami


SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 suszone pomidory w oleju z ziołami
  • łyżka kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mięsa mielonego, u mnie z piersi indyka
  • puszka 400 g krojonych pomidorów
  • opcjonalnie: papryczka chili posiekana świeża lub z zalewy
  • sól, pieprz, lubczyk, tymianek, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru pudru
  • do podania: świeża natka wymieszana z kolendrą oraz parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną drobno cebulę i czosnek.

Po 2 minutach dodaję posiekane suszone pomidory, oraz jeśli się zdecydowałam to posiekane w kosteczkę chili, mieszam, przesmażam chwilę, dodaję mięso. Doprawiam, mieszam.

Pod koniec smażenia dodaję pomidory z puszki i kapary.

Smażę kilka chwil, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z makaronem krótkim lub długim, np. tagliatelle czy spaghetti. Posypuję parmezanem i natką wymieszaną ze świeżą kolendrą.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Spaghetti z mięsem mielonym i kaparami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *