Proste i smaczne danie z makaronem, które zawsze sprawdzi się na obiad. Makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. To danie, które przygotujesz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników.
Spaghetti z mięsem mielonym i kaparami
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 suszone pomidory w oleju z ziołami
- łyżka kaparów
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego, u mnie z piersi indyka
- puszka 400 g krojonych pomidorów
- opcjonalnie: papryczka chili posiekana świeża lub z zalewy
- sól, pieprz, lubczyk, tymianek, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru pudru
- do podania: świeża natka wymieszana z kolendrą oraz parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Po 2 minutach dodaję posiekane suszone pomidory, oraz jeśli się zdecydowałam to posiekane w kosteczkę chili, mieszam, przesmażam chwilę, dodaję mięso. Doprawiam, mieszam.
Pod koniec smażenia dodaję pomidory z puszki i kapary.
Smażę kilka chwil, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z makaronem krótkim lub długim, np. tagliatelle czy spaghetti. Posypuję parmezanem i natką wymieszaną ze świeżą kolendrą.
Smacznego 😉
Cudny przepis polecam!