Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone

Często podaję w domu makaron na obiad. Serwuję go w różnych wersjach, pomidorowych, serowych, warzywnych (tych jest najwięcej wersji do wyboru, do koloru!), z kurczakiem, wersji czosnkowej z parmezanem lub mięsem mielonym. Dziś wersja wege z warzywami. Dużo pieczarek, cukinia i lubczyk, który podkreśla smak grzybów. Wszystko aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone

Makaronowe dania zawsze smakują, a przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą.

Składniki:

  • 14 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 2 cebule mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra oraz majeranek i lubczyk do smaku
  • makaron krótki lub spaghetti i natka pietruszki do podania
  • oliwa + łyżeczka masła

Przygotowanie:

Cukinię i pieczarki dobrze myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w kostkę, pieczarki w talarki, pomidora w kostkę.

Cebulę obieram, szatkuję drobno razem z czosnkiem.

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję łyżeczkę masła, przesmażam cukinię, pieczarki, cebulę, gdy lekko zmiękną, a cebula się delikatnie zeszkli dodaję czosnek i kosteczki pomidora. Duszę do miękkości kilka minut. Mieszam, przyprawiam do smaku, dodaję mascarpone. W razie potrzeby jeszcze doprawiam do smaku.

Podaję z makaronem i świeżą natką. Smacznego 😉

Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *