Szybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa.
Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing – pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy.
Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! 🙂
Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje – smacznego:)
Składniki:
- 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh „Peruvian mix”)
- 150 g sera bałkańskiego, z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego i koziego, półtwardy dojrzewający ser bułgarski
- kilka pomidorków cherry przekrojonych na pół
- kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
- mała cebulka pokrojona w kostkę
- kilkanaście czarnych drylowanych oliwek przekrojonych na pół (lub całe, od Was zależy)
- sól, świeżo zmielony pieprz
Składniki na winegret musztardowy:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy sarepskiej z lekką górką
- łyżka soku z cytryny
- 2 małe ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Sałaty włóż do głębszej miski, dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, przypraw do smaku.
W miseczce przygotuj winegret: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i już. Połącz z sałatką.