Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami

Szybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa.

Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing – pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy.

Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! 🙂

Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje – smacznego:)

Składniki:

  • 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh „Peruvian mix”)
  • 150 g sera bałkańskiego, z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego i koziego, półtwardy dojrzewający ser bułgarski
  • kilka pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
  • mała cebulka pokrojona w kostkę
  • kilkanaście czarnych drylowanych oliwek przekrojonych na pół (lub całe, od Was zależy)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na winegret musztardowy:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej z lekką górką
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sałaty włóż do głębszej miski, dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, przypraw do smaku.

W miseczce przygotuj winegret: wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i już. Połącz z sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *