Dziś małe muffinki z bakaliami Helio, czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur.
Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami.
Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem.
Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów 😉 Zapraszam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio
- 3 łyżki suszonej morwy białej Helio
- ½ szklanki cukru białego lub brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca
- 1 jajko
- 0,75 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.
Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy.
Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut.
Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem.
Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie 🙂 Smacznego 🙂