Mule z pieczonymi gruszkami, śliwkami i talarkami z ziemniaków

Po raz pierwszy z mulami miałam do czynienia parę miesięcy temu. Zainspirowałam się nimi gdy obejrzałam jeden z kulinarnych odcinków, w którym rywalizacja toczyła się na temat dań z owoców morza. Te mule zwyciężyły.

Zmodyfikowałam je dodając pieczone gruszki, śliwki, rumieniąc talarki ziemniaków, przyprawiając po swojemu.

Robiąc danie pierwszy raz, komponując smaki i łącząc przyprawy, muszę się pochwalić, że danie wyszło wyśmienite, a talerze szybko zostały puste.

Jeśli chcecie komuś zaimponować, tak jak ja swojemu Piotrowi, który zajadał się nimi z rozkoszą – po prostu zróbcie je w domu.

Składniki:

  • 450 g muli w muszlach
  • śmietanka kremówka szklanka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 gruszka
  • pokrojony w talarki por – spora garść
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 8 ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg uznania
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 łyżka soku z cytryny bądź limonki
  • papryka słodka i ostra wg uznania
  • świeża natka pietruszki do podania
  • 6 sztuk śliwek węgierek

Przygotowanie:

Mule rozmrażam, oczyszczam dobrze muszle. Wszelkie nitki usuwam.

Ziemniaki myję, nie obieram, gotuję w skórkach w formie talarków. Jak woda się zagotuje wyciągam talarki i rozkładam w piecu w temp. 180 stopni. Piekę na złoty kolor na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą z oliwek, posypuję papryką słodką, ostrą i pieprzem.

Na patelni podsmażam cebulę, czosnek, por, potem dodaję śmietankę i mleko. Gotuję na małym ogniu. Potem dodaję roztopiony serek topiony śmietankowy. Gruszkę piekę w piecu, potem kroje na talarki (można też w kostkę) i dodaję do sosu. Dodaję też karmelizowane w cukrze na patelni śliwki. Gdy sos się połączy dodaje mule. Muszle, które się nie otworzą należy wyrzucić.

Cały sos wraz z mulami gotuję pod przykryciem około 5-6 minut. Na talerzu układam talarki z ziemniaków, polewam sosem z mulami i posypuję świeżą natką pietruszki.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.