Pastę jajeczną przygotowuję często jako dodatek do chleba na imprezowo zastawiony stół, przekąskę w ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek.
Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć!
Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej elementem łączącym pastę jest majonez, musztarda, chrzan, oddzielnie, razem, w różnych połączeniach i proporcjach. Wyśmienite smaki!
– z tuńczykiem,
– z ketchupem i chrzanem,
– z suszonymi pomidorami,
– z drobno startym żółtym serem,
– z twarożkiem i szczypiorem,
– z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym,
– z pieczarkami podduszonymi na maśle,
– z drobno posiekaną szynką,
– z kawałkami oliwek,
– z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami,
– z marynowaną lub pieczoną papryką,
– z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki.
– dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną z musztardą, majonezem i przyprawami – solą i pieprzem, klasyczna, smaczna, – oczywiście z dużą ilością szczypioru wyraźnie przełamującego smak pasty.
Pastę jajeczną do kanapek można zblendować na gładki kremowy mus. Roztarta widelcem z kawałkami dodatków także wspaniała! Konsystencję pozostawiam do wyboru, lecz taka z dodatkami ogórków, papryki, pomidorów, szczypioru smakuje lepiej w drobnych kawałeczkach niż zmiksowana na gładko. Wersja musu sprawdzi się z dodatkiem tuńczyka, majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy, ketchupu, suszonych pomidorów, nawet oliwek.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- szczypiorek
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Jajka obieram, kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam na drobno widelcem, dodaję majonez, musztardę, posiekany drobno szczypior, przyprawiam do smaku. Mieszam dokładnie do połączenia składników.
- Podaję na kanapkach, grubo, dodatkowo posypuję szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jedzmy na zdrowie! 😉