Pasta z jajek na kanapki

Pastę jajeczną przygotowuję często jako dodatek do chleba na imprezowo zastawiony stół, przekąskę w ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek.
Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć!

Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej elementem łączącym pastę jest majonez, musztarda, chrzan, oddzielnie, razem, w różnych połączeniach i proporcjach. Wyśmienite smaki!

– z tuńczykiem,

– z ketchupem i chrzanem,

– z suszonymi pomidorami,

– z drobno startym żółtym serem,

– z twarożkiem i szczypiorem,

– z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym,

– z pieczarkami podduszonymi na maśle,

– z drobno posiekaną szynką,

– z kawałkami oliwek,

– z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami,

– z marynowaną lub pieczoną papryką,

– z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki.

– dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną z musztardą, majonezem i przyprawami – solą i pieprzem, klasyczna, smaczna, – oczywiście z dużą ilością szczypioru wyraźnie przełamującego smak pasty.

Pastę jajeczną do kanapek można zblendować na gładki kremowy mus. Roztarta widelcem z kawałkami dodatków także wspaniała! Konsystencję pozostawiam do wyboru, lecz taka z dodatkami ogórków, papryki, pomidorów, szczypioru smakuje lepiej w drobnych kawałeczkach niż zmiksowana na gładko. Wersja musu sprawdzi się z dodatkiem tuńczyka, majonezu, jogurtu, chrzanu, musztardy, ketchupu, suszonych pomidorów, nawet oliwek.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka obieram, kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam na drobno widelcem, dodaję majonez, musztardę, posiekany drobno szczypior, przyprawiam do smaku. Mieszam dokładnie do połączenia składników.
  2. Podaję na kanapkach, grubo, dodatkowo posypuję szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem.

Jedzmy na zdrowie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *