Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone z czosnkiem w łupinkach oraz przyprawami. Pyszne i złociste. Pieczone ziemniaki to szybki i prosty sposób na dodatek do mięs pieczonych lub smażonych, potraw z grilla. Ziemniaki  w tej wersji podasz także jako samodzielne danie wege polane np. oliwą czosnkową z surówkami lub świeżymi sałatami. Tak przygotowane ziemniaki możesz posypać świeżym szczypiorkiem (lub koperkiem) i zajadać z jajkiem sadzonym popijając kefirem lub maślanką. Dodatkowo przepis na pieczone młode ziemniaki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaki


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Pokrój na ósemki, mniejsze ziemniaki na cztery.

Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej pięcioma łyżkami oleju, dopraw. Pomiędzy kawałki ziemniaków poukładaj ząbki czosnku w łupinkach.

Porada. Ziemniaki możesz ułożyć bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym wcześniej papierem do pieczenia.

Ziemniaki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 50 minut. Po 40 minutach możesz zwiększyć moc piekarnika do 200 st. C i podpiec ziemniaki na rumiano przez 5 minut.

Porady

  1. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości.
  2. Jeśli chcesz dodać ostrości ziemniakom oprócz czosnku w łupinkach dodaj połowę posiekanej ostrej papryczki lub dopraw mieloną ostrą papryką.

Pieczone ziemniaki podawaj do mięs, potraw z grilla lub jako samodzielne danie wege z surówką lub świeżymi sałatami.

Smacznego

Pieczone ziemniaki jako dodatek do mięs i surówek oraz potraw z grilla


MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony, suszony szczypiorek

Dodatki: świeże zioła: posiekana natka pietruszki, szczypiorek lub koperek oraz ćwiartka cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ziemniaki dokładnie myję, nie obieram.

W naczyniu żaroodpornym układam posiekane w równej wielkości (niedużą) kostkę ziemniaki. Mniejsze ziemniaki kroję na cztery, większe na sześć.

Porada. Ziemniaki możesz także przekroić na pół lub piec w całości, wtedy czas pieczenia może ulec zmianie.

Łyżkę masła rozpuszczam w rondelku.

Ziemniaki posypuję niewielką ilością przypraw:

  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony, suszony szczypiorek,

polewam czterema łyżkami oleju oraz roztopioną jedną łyżką masła. Ziemniaki dokładnie mieszam, tak by tłuszcz równomiernie je pokrył.

Porada. Do mieszanki przypraw możesz dołożyć ostrą paprykę lub/i tymianek jeśli lubisz bądź skorzystać z gotowej mieszanki przyprawy do ziemniaków.

Ziemniaki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 30 minut.

Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości pokrojonych ziemniaków oraz mocy piekarnika. Po 25 minutach sprawdź widelcem czy ziemniaki są miękkie.

Porada. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 220 st. C i podpiec ziemniaki przez parę minut, tak by były bardziej chrupiące.

Pieczone ziemniaczki są bardzo aromatyczne i pyszne. To świetny dodatek do mięs pieczonych / smażonych oraz surówek i pieczonych warzyw.

Smacznego

Młode ziemniaki pieczone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *