Pierogi rybne z serem i marchewką

Moje autorskie świąteczne pierogi rybne z dodatkiem żółtego sera, marchewki i świeżych ziół – koperku i natki pietruszki. Połączenie smaków okazało się trafne, a pierogi naprawdę pyszne (wyjątkowe!) w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię.

Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja 🙂 oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni 😉

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajo
  • około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde – dodajcie wody

farsz:

  • 470 g filetów z dorsza
  • 100 g żółtego startego na większych oczkach
  • 1 marchewka starta na większych oczkach
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • garść posiekanej drobno natki pietruszki
  • garść posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajo
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek
  • Przygotowanie:
    • na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę;
    • rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody i osusz dobrze ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj;
    • w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę;
    • do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj;
    • składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne, odstaw na 5 minut, przykryj ściereczką, następnie wałkuj cienko, wykrawaj kółka lub kwadraty, faszeruj i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
    • Smacznego rybnego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *