Mogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Pizza podana na świetnym aromatycznym sosie pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym. Wspaniałe danie!
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant (suchych)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska łyżka, opcjonalnie
- ostra papryka – pół łyżeczki, opcjonalnie
– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.
Dodatki:
- kilkanaście plasterków pepperoni
- kilkanaście kaparów
- 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka
- kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- tarty parmezan albo tarty żółty ser wędzony – do woli
- świeża rukola do posypania
- świeżo starty pieprz
Sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy:
- puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 płaska łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka żurawiny
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
– wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, dopraw do smaku.
Wracamy do ciasta.
Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy.
Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Upieczone pizze posyp świeżą rukolą lub udekoruj smacznie listkami bazylii.
Smacznego 🙂