Pizza pepperoni i rukola z parmezanem i kaparami

Mogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Pizza podana na świetnym aromatycznym sosie pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym. Wspaniałe danie!

Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant (suchych)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska łyżka, opcjonalnie
  • ostra papryka – pół łyżeczki, opcjonalnie

– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.

Dodatki:

  • kilkanaście plasterków pepperoni
  • kilkanaście kaparów
  • 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka
  • kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • tarty parmezan albo tarty żółty ser wędzony – do woli
  • świeża rukola do posypania
  • świeżo starty pieprz

Sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy:

  • puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 płaska łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, ostra papryka, majeranek

– wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, dopraw do smaku.

Wracamy do ciasta.

Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy.

Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy-żurawinowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Upieczone pizze posyp świeżą rukolą lub udekoruj smacznie listkami bazylii.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *