Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Smakują obłędnie podane z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim, kawałkami łososia, prostym dipem czosnkowo-koperkowym, a nawet sosem pomidorowym. Idealne na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placuszki z cukinii, które wykonasz w chwilę.
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Placki z cukinii zaczynam od umycia cukinii. Odkrawam końce, a cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Lekko solę i odstawiam na 10 minut, by cukinia puściła sok.
W tym czasie obieram cebulkę, drobno kroję w kosteczkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekam lub przepuszczam przez praskę.
Z cukinii odciskam nadmiar soku.
Dodaję resztę składników:
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 4 łyżki mąki pszennej
Mieszam dokładnie, przyprawiam solą i pieprzem. Serek wiejski możesz śmiało zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
Porada. Do placuszków możesz dodać 2 łyżki posiekanego koperku lub natki.
Na patelni rozgrzewam olej.
Placuszki smażę partiami na złoto, z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z jogurtem udekorowane świeżym koperkiem.
Smacznego.
Nigdy nie robiłam placków z cukinii, chociaż słyszałam już o nich kilka razy. Chyba czas ich spróbować. Dzięki za przepis 😉
🙂👍