Placki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Placki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam „wykończyć”. Kilka pieczarek, mąka która została po pizzy, mała cebulka, parę suszonych pomidorów…. Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i …smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao.

Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto.
Wersja mięsna, inna? – dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno każda wersja będzie nie tylko inna, ale i bardzo apetyczna!:)

Składniki:

  • 280 g mąki
  • 8 pieczarek
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 mała cebula
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, lubczyk
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pieczarki myję, obieram, trę na tarce o grubszych oczkach,
  • cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę,
  • w misce mieszam mąkę z pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami, dodaję proszek do pieczenia, jajko, mleko i wodę, mieszam dobrze, przyprawiam, odstawiam na kilka minut, by ciasto odpoczęło,
  • smażę na gorącym oleju z obu stron, odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podaję z dipami, ciepłymi lub zimnymi sosami. Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.