Delikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść.
Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna słodycz owoców – nie trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny.
Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser.
Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 duże banany
- 2 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich
- 1 jajo
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu i soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
- Banany rozgniatamy widelcem w miseczce.
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, nie możemy mieć grudek, dodajemy banany.
- Smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! 🙂
Smacznego 🙂
przepysznie 🙂
Zgadzam się w 100% 🙂