Potrawka warzywna

Wege fit 😉 Mix świeżych warzyw połączone ziołami i przesmażone na maśle z dodatkiem pomidorów. Wszystko w jednym dużym garze. Delikatne, smaczne i zdrowe danie, którym można zajadać się przez kilka (letnich jak najbardziej) dni dostarczając organizmowi wiele cennych składników odżywczych, witamin i energii!

Smacznego zdrowego:)

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 3 czerwone cebule
  • 8 pieczarek
  • 1 cukinia
  • garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku
  • 1 papryczka chili z pestkami
  • puszka pomidorów
  • 2,5 szklanki wody
  • przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  • masło rozpuszczam w dużym garnku,
  • myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię,
  • kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę,
  • wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję resztę warzyw, przykrywam, duszę kilka minut, po tym czasie dodaję wodę i przyprawiam, duszę do miękkości warzyw,
  • gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku.

Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków.

Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie!

2 odpowiedzi na “Potrawka warzywna”

Skomentuj Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *