Racuszki jabłkowe

Jak zawsze szybkie wykonanie – kształt nieważny, liczy się smak. A ten jest delikatny, mleczny i pachnący jabłkiem. Ciasto jest lekko lejące się, a więc mogą powstać z nich (także) idealne naleśniki. Ale dziś były racuszki. I to z jabłkiem, jutro z borówkami lub gruszkami. Może truskawki i syrop klonowy – czemu nie? Czekolada, bita śmietana i kokos też pasuje. Bawcie się smakami razem z najbliższymi, szczególnie dziećmi, smakujcie, do wyboru do koloru! Raz na jakiś czas można skusić się na takie małe co nieco 🙂

Wyśmienite śniadanie albo podwieczorek. A rodzina, dzieci? Zaserwujcie im je z różnymi dodatkami, a efekt pustego talerza murowany! 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • papierowy ręcznik do odsączania racuszków

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą ręcznej trzepaczki.
  3. Smaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno.

(przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej; rozdz. Potrawy dla dzieci, s. 491).

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.