Ryba pieczona

Ziołowa i soczysta ryba pieczona, dokładnie filet z mintaja. Może być także filet z dorsza, tilapii, nawet polędwica z dorsza, którą osobiście uwielbiam.

Rybę pieczoną podaję z puree ziemniaczanym ze świeżym koperkiem oraz chrzanem. Obowiązkowo także surówka z kapusty kiszonej i marchewki.

Składniki:

  • kilka filetów z mintaja, dorsza lub inne
  • ostra i słodka papryka, majeranek, suszony koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Umyte i osuszone filety przyprawiam, układam w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na każdy filet nakładam niewielką ilość masła oraz skrapiam delikatnie sokiem z cytryny.

Piekę w temp. 180 C przez ok. 20 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i aromatyczne. Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Ryba pieczona”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.