Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

Kuchnia chińska dziś zawitała do mojej kuchni – jest zasmakuj kuchni chińskiej 🙂

Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest jej praktyczność i wykorzystanie lokalnych produktów.

Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski.

Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem.

Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa.

W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu – do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami. (źródłem jest jeden z moich prezentów Gwiazdkowych, książka: Kuchnia świata, Kulinarna podróż dookoła świata, Jolanta Bąk, 2015).

Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem.

Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Sajgonek na przekąskę, przystawkę, może na danie główne? Smacznego:)

Składniki:

  • 340 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw – użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
  • przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól oraz łyżka sosu sojowego
  • papier ryżowy – 13 sztuk
  • łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego
  • olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek

Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo.

Przygotowanie:

Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki.

Papier ryżowy, po kolei każdy placek – moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu, zwijam. Zwijam, najpierw zawijam dół papieru, następnie boki ku środkowi i zwijam w rulon, podobnie jak z pszenną tortillą.

Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym lekko głębokim oleju – może posłużyć do tego głębsza patelnia albo nieduży garnek.

Smacznego 😉

 

 

3 odpowiedzi do “Sajgonki z polędwiczkami i warzywami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.