Skip to content
  • Strona główna
  • Menu
    • śniadania
    • pieczywo
    • przekąski
    • dania mięsne
    • dania wege
    • zupy
    • pizza
    • pierogi, kluski, kopytka
    • placki, naleśniki, omlety
    • sałatki, surówki, dodatki
    • ryby i owoce morza
    • śledzie
    • napoje
    • pasztety i pieczyste
    • przetwory
    • sosy, dipy, pasty
    • Wigilia
    • Wielkanoc
  • Słodkości
    • ciasta
    • Ciasteczka, praliny
    • muffinki, babeczki
    • Pączki, drożdżówki
    • Desery, lody
    • torty
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
  • Dla dzieci
  • Porady
    • gotowanie
    • pieczenie
    • smażenie
    • przyprawy i zioła
    • porządki
    • SPA domowe
    • inne
  • Recenzje
  • Współpraca
  • O mnie i o blogu
Zasmakuj Kuchni

Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

03.05.2017
  • dania mięsne
  • polecane
  • przekąski

Kuchnia chińska dziś zawitała do mojej kuchni – jest zasmakuj kuchni chińskiej 🙂

Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest jej praktyczność i wykorzystanie lokalnych produktów.

Na morskim wybrzeżu jada się ryby i owoce morza, w górach dziczyznę i inne dary lasu, np. grzyby. W okolicach Harbinu, gdzie jest za zimno by uprawiać ryż, z rosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski.

Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem.

Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione ości, a krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa.

W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu – do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Zgodnie z chińską tradycją w każdym domu powinna znajdować się piwniczka z winami. (źródłem jest jeden z moich prezentów Gwiazdkowych, książka: Kuchnia świata, Kulinarna podróż dookoła świata, Jolanta Bąk, 2015).

Choć w naszym domu jeszcze piwniczki z różnymi trunkami nie ma, za to sajgonki chrupiące z polędwiczkami i warzywami otulone papierem ryżowym w aromacie imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem.

Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Sajgonek na przekąskę, przystawkę, może na danie główne? Smacznego:)

Składniki:

  • 340 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw – użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
  • przyprawy mielone do smaku: imbir, kolendra, pieprz czarny, sól oraz łyżka sosu sojowego
  • papier ryżowy – 13 sztuk
  • łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego
  • olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek

Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo.

Przygotowanie:

Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, dodaję łyżkę sosu sojowego. Gotowy farsz lekko studzę, aby nie był gorący i nieprzyjemny gdy będę nim faszerować papier ryżowy i formować sajgonki.

Papier ryżowy, po kolei każdy placek – moczę na 2 sekundy w letniej wodzie i odkładam na blat, czekam aż zmięknie. Wtedy układam na nim większą łyżkę farszu, zwijam. Zwijam, najpierw zawijam dół papieru, następnie boki ku środkowi i zwijam w rulon, podobnie jak z pszenną tortillą.

Smażę na chrupko i złotobrązowy kolor na rozgrzanym lekko głębokim oleju – może posłużyć do tego głębsza patelnia albo nieduży garnek.

Smacznego 😉

 

 

  • sajgonki
  • sajgonki z mięsem
  • sajgonki z warzywami
1
  • INNE PRZEPISY KULINARNE ZASMAKUJ KUCHNI

  • Kacze udka ziołowe pieczone

    Kacze udka ziołowe pieczone

  • Frytki z batatów

    Frytki z batatów

  • Kurczak z marchewką i ryżem na mleczku kokosowym

    Kurczak z marchewką i ryżem na mleczku kokosowym

  • Roladki z tortilli i łososia

    Roladki z tortilli i łososia

  • Domowa granola

    Domowa granola

  • Curry z kurczaka

    Curry z kurczaka

3 komentarze

  • Bogna napisał(a):
    9 grudnia 2017 o 05:05

    Muszę wypróbować. Wspaniale się prezentują 😉

    Odpowiedz
  • Ewa napisał(a):
    31 grudnia 2017 o 17:59

    Super przepis. Ciekawy wpis:)
    Pozdrawiam
    Ewa

    Odpowiedz
  • Aneta napisał(a):
    25 stycznia 2018 o 07:42

    Wspaniała przekaska😊

    Odpowiedz

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów. Anuluj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków Przepisy kulinarne Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl
  • Współpraca

    Jeśli jesteś zainteresowany współpracą zapraszam do kontaktu: anna.kater@zasmakujkuchni.pl

    Chętnie podejmę współpracę w zakresie:
    – przygotowania przepisu z wykorzystaniem produktu,
    – testowania i recenzji produktów, sprzętu kuchennego, akcesoriów związanych z tematyką bloga,
    – wyświetlania banerów reklamowych,
    – innych do uzgodnienia.
  • Ostatnie wpisy

    • Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege

      Pizza mozzarella z oliwkami i suszonymi pomidorami. Pizza wege

      25 kwietnia 2018
    • Smoothie bowl z mango z suszonymi śliwkami Helio

      Smoothie bowl z mango z suszonymi śliwkami Helio

      24 kwietnia 2018
    • Kacze udka ziołowe pieczone

      Kacze udka ziołowe pieczone

      24 kwietnia 2018
    • Kruche ciastka

      Kruche ciastka

      22 kwietnia 2018
    • Żelki

      Żelki

      21 kwietnia 2018
  • Polecane wpisy

    • Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym

      Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym

      28 listopada 2017
    • Omlet z serem i pomidorkami

      Omlet z serem i pomidorkami

      18 listopada 2017
    • Karpatka

      Karpatka

      14 listopada 2017
    • Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem

      Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem

      13 listopada 2017
    • Gołąbki z ziemniakami

      Gołąbki z ziemniakami

      16 października 2017
    • Pieczona dynia Hokkaido

      Pieczona dynia Hokkaido

      5 października 2017
    • Drożdżówki z dżemem

      Drożdżówki z dżemem

      25 września 2017
    • Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler

      Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler

      23 września 2017
    • Pieczone kacze udka

      Pieczone kacze udka

      19 września 2017
    • Chrupiące kopytka z papryką

      Chrupiące kopytka z papryką

      12 września 2017
    • Tort śmietankowy z powidłami Jamar

      Tort śmietankowy z powidłami Jamar

      7 września 2017
    • Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem

      Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem

      1 września 2017
    • Ratatouille (Ratatuj)

      Ratatouille (Ratatuj)

      19 sierpnia 2017
    • Placki ziemniaczane

      Placki ziemniaczane

      12 lipca 2017
    • Ciasto marchewkowe

      Ciasto marchewkowe

      30 czerwca 2017
    • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

      Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

      11 czerwca 2017
    • Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki

      Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki

      17 maja 2017
    • Spaghetti z passatą i bazylią

      Spaghetti z passatą i bazylią

      16 maja 2017
    • Cantucci z czekoladą

      Cantucci z czekoladą

      5 maja 2017
    • Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

      Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

      3 maja 2017
    • Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

      Sajgonki z polędwiczkami i warzywami

      3 maja 2017
    • Potrawka warzywna

      Potrawka warzywna

      12 kwietnia 2017