Pyszna sałatka śledziowa z matiasów, domowych ogórków konserwowych, cebuli i majeranku. Jedna z najprostszych i – dla mnie – najlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju
- 6 ogórków konserwowych
- 2 duże cebule
- 2 łyżki octu winnego
- olej rzepakowy
- majeranek i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki w nieco mniejszą kostkę. Cebulę siekam w cienkie piórka, zasypuję szczyptą soli.
W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję na oko niewielką ilość oleju, ocet winny, doprawiam do smaku. Gotowe. Smacznego 😉