Sałatka śledziowa

Pyszna sałatka śledziowa z matiasów, domowych ogórków konserwowych, cebuli i majeranku. Jedna z najprostszych i – dla mnie – najlepszych. Smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze sobą przejdą. Idealna do bagietki na śniadanie wigilijne, ale nie tylko od święta. Taką sałatkę lubimy czasem wrzucić na kromkę chleba i zajadać na śniadanie.

SKŁADNIKI:

  • 8 płatów śledziowych a’la matias w oleju
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej rzepakowy
  • majeranek i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Płaty śledziowe kroję w większą kostkę, ogórki w nieco mniejszą kostkę. Cebulę siekam w cienkie piórka, zasypuję szczyptą soli.

W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję na oko niewielką ilość oleju, ocet winny, doprawiam do smaku. Gotowe. Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *