Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia.
Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba!
Składniki:
- 250 g bundzu
- kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- garść kukurydzy mrożonej
- garść fasoli zielonej ciętej mrożonej
- kilka talarków papryczki chili
- bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę,
- cebulę drobno siekamy
- na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę, cebulę, fasolę, kukurydzę, lekko doprawiamy i dodajemy chili, dusimy na średnio mniejszym ogniu do miękkości,
- w misce mieszamy bundz z jajkiem, pomidorkami,
- kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, przestudzamy,
- gdy warzywa z patelni będą miękkie, studzimy je, łączymy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
- Smacznego zdrowego 🙂
Pożywna i sycąca sałatka 🙂