Wyjątkowa, aromatyczna, szybka i smaczna sałatka, szybki dodatek do przekąsek. Śródziemnomorski lekki klimat, wytrawny smak.
Sałatka pachnie pieczoną papryką, suszonymi pomidorami, oliwkami i oliwą z oliwek. Świeżo posiekana natka pietruszki dodaje dodatkowo aromatu sałatce.
Polecam do przekąsek, pieczywa i nie tylko! Smacznego 🙂
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek – mogą być całe lub pokrojone w talarki, na pół
- 100 g kulek mozzarelli
- 1 żółta pieczona papryka
- 2 suszone pomidory
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: prażone na suchej patelni płatki migdałowe
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy oczyszczoną z ogonka i pestek paprykę. Pieczemy ok. 20 minut grzaniem góra-dół. Studzimy, kroimy w kostkę.
W misce mieszamy resztę składników, dodajemy paprykę i posiekaną natkę, przyprawiamy, gotowe 🙂