Szybka, kolorowa i smaczna sałatka pachnąca świeżymi pomidorkami i bazylią. Cieszy oko, jest zdrowa i (jak do tej pory u mnie) każdemu smakuje. Wystarczą mini dodatki i kolacja lub śniadanie gotowe.
Na jednym ze zdjęć zobaczycie łapki jednej z naszych kotek – Bezy. Odkąd wyczaiła w domu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze tam czeka. Zmienia tylko pozycję do startu w zależności, w którym kierunku się udaję. Zapewne pannę Bezę, jak i Lilkę zobaczycie jeszcze nie raz 🙂
Składniki:
- 200 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostce z bazylią i oregano – użyłam Arla, Apetina basil & oregano
- 230 g oliwek czarnych
- 18 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- kilka świeżych listków bazylii
- 3 suszone pomidory pokrojone w kostkę
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: pokrojony w cienkie talarki ząbek czosnku
- sos: kilka łyżek oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, polewamy dobrze wyrobionym sosem. Smacznego 🙂