Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej

Sałatka na kanapkę, na śniadanie czy podwieczorek. Lubię takie sałatki z tuńczykiem, jest wiele możliwości na jej przygotowanie, z różnymi dodatkami. Dziś u mnie sałatka z tuńczyka z fasolką szparagową. Smacznie i zdrowo, zapraszam, smacznego 🙂

Składniki:

  • puszka tuńczyka, u mnie tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • garść mrożonego groszku
  • garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej ciętej
  • 5 suszonych pomidorów
  • mała cebulka
  • łyżeczka chrzanu
  • opcjonalnie 2 łyżki majonezu
  • opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane drobno
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączam z zalewy, mieszam w misce z kukurydzą, posiekanymi suszonymi pomidorami, posiekaną cebulką.

Groszek i fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, studzę, dodaję do sałatki.

W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam. Moja sałatka z tuńczyka gotowa 🙂

2 odpowiedzi do “Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej”

  1. Fajny przepis, z dobrym chlebkiem musi być pycha. A tuńczyk lepiej w kawałkach(np. princes,graal) czy sałatkowy? Czy bez znaczenia?

    1. Marta, u mnie najlepiej sprawdza się tuńczyk w kawałkach w sosie własnym, opcjonalnie w oleju 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.