Sernik z malinami na kruchym cieście

Przygotowałam go na imieniny jednego z mojego Skarbów – córeczki 😉

 

 

Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką i wiórkami kokosowymi

jak dla mnie połączenie wyśmienite i wręcz obowiązkowe w kuchni jak czekolada i pomarańcza (zamiennie czekolada z chili w zależności od nastroju i poczucia smaku;), które uwielbiam.

Parzcie kawy i smacznego!

 

 

Pyszna propozycja na letni sezonowy deser, poza sezonem na świeże maliny fantastycznie sprawdzą się mrożone (nie rozmrażamy ich wcześniej).

 

Tak naprawdę chwilę zakręciłam się w kuchni i MAM – idealny imieninowy sernik z malinami z kruszonką na jaki (wierzę, bez wyrzutów sumienia) skusił się każdy! Widziałam 😀

SMACZNEGO 😊 ja uwielbiam serniki!

Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką powstał w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty, mascarpone lub ponownie twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku, słodzony – ok. 35 – 60 g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko

Wierzch:

  • 400 g malin, u mnie mrożone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 C – grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na stolnicę lub do dużej miski (ja wolę opcję miska;) wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki aż powstanie drobna kruszonka (robię to szybko rękoma). Następnie dodać jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przygotowania reszty składników.

Mikserem (krótko, do połączenia się składników) na średnich obrotach utrzeć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, potem dodać 1 całe jajko, zmiksować.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części: jedna większa do wyłożenia dna tortownicy (robiłam to rękoma) + ok. 2 cm boków, druga część na wierzch ciasta (starłam na tarce o grubych oczkach).

Na ciasto wykładać masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce resztę ciasta.

Piec przez ok. 50 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!

 

Przepis znalazłam tutaj.

 

 

 

2 odpowiedzi do “Sernik z malinami na kruchym cieście”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.