Znam kilka przepisów na sos francuski. Ten z musztardą, czosnkiem, octem winnym.
Dziś klasyczny, najprostszy z dwóch składników nie licząc pieprzu. Wrzućcie składniki do małego słoiczka i wymieszajcie potrząsając słoikiem. Po jakimś czasie gdy sos będzie stał oliwa oddzieli się od reszty, to naturalne, należy ponownie go wymieszać.
Taki sos zamknięty w słoiku może postać tydzień-dwa w lodówce. Zróbcie nieco więcej i miejcie w pogotowiu 🙂
Idealny i łatwy w przygotowaniu sos do wszelakich sałatek poleca się 😉
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki umieszczam w małym słoiczku, przyprawiam, zakręcam słoik i mieszam energicznie do połączenia składników. Mój sos francuski gotowy 😉
Do takiego sosu można dodać łyżeczkę musztardy i/lub roztarty ząbek czosnku.
Teraz polejcie porcje sałat i cieszcie się ich wzbogaconym smakiem 😊
Domowe, nie z torebki są najlepsze sosy. Gratuluje😊😊