Sauce Veloute. Sos aksamitny veloute

Ostatnio zaserwowałam na obiad roladki z kurczaka panierowane i faszerowane suszonymi pomidorami i miękkim serem. Pomijam, że nieco się napracowałam, bo było ich aż 22 😉 ale znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu.

Sos veloute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza.

Może stanowić świetną bazę do innych sosów, np. holenderskiego.

Kremowy, aromatyczny, delikatny, aksamitny w smaku. Taki sos powstaje na bazie sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw.

Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu 😊

Składniki:

  • 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku

Przygotowanie:

Robimy zasmażkę. W garnuszku na lekkim ogniu rozpuszczam masło, dodaję powoli mąkę, mieszam energicznie rózgą, uważam by nie przypalić. Następnie powoli dolewam bulion cały czas mieszając, by nie było grudek. Jeszcze chwilę trzymam na ogniu i mieszam do połączenia składników. Sos nieco zgęstnieje. Przyprawiam do smaku. Podaję w sosjerce.

Smacznego😊

 

 

3 odpowiedzi do “Sauce Veloute. Sos aksamitny veloute”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.